Vyzkoušejte maminky - Domácí křupavé müsli tyčinky
360 g ovesných vloček
50 g strouhaného kokosu
hrst nasekaného sušeného ovoce
50 g nasekaných oříšků
50 g dýňových semínek
3 lžíce nasekaných lněných semínek
30 g pšeničné celozrné mouky
1 lžička mleté skořice
půl lžičky soli
175 g medu
60 g másla
50 g kokosového oleje
2 lžičky mleté vanillky
Horkovzdušnou troubu předehřejeme na 160 stupňů. Na plech smíchejte ovesné vločky, kokos, sušené ovoce, ořechy, semínka a mouku. V menším hrnci zahřejeme máslo, kokosový olej, skořici, vanilku a med. Když se tuk rozpustí, promícháme s ostatními surovinami vše smícháme a poté rozprostřeme na připravený plech a upěchujeme. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme do zlatohněda. Poté vyjmeme a pomocí ostrého nože nakrájejte na tyčinky.
Chcete ze svého dítěte vychovat člověka, který bude žít a stravovat se zdravě?
Určitě odpovídáte, že ano. V tom případě neponechávejte nic náhodě, a snažte se své potomky hravou a nenásilnou formou přivést ke zdravému životnímu stylu už během raného dětství. V budoucnosti se vám to zúročí. Dětem přejdou návyky zdravého stravování do krve.
První kategorií jsou školkové děti a předškoláci, tedy děti do věku 6 let. Uvedené období dětského života je charakteristické zvýšeným růstem. Děti během něho potřebují především velké množství mléčných výrobků a mléka kvůli vápníku, který je základem pro stavbu kostí. Nesmí chybět také kvalitní bílkoviny a tuky, protože i jejich ostatní tělesné orgány se vyvíjejí.
Jaké zásady stravování u dětí dodržovat?
Jíst 5-6 porcí denně, a to tři větší jídla (snídaně, oběd, večeře) a dvě nebo tři svačiny.
Nejlepší je pokrmy vařit, případně je možné i dusit, péct nebo zapékat, rozhodně se vyhněte smažení.
Na dochucení se hodí bylinky, ovšem i jich byste měli užívat s mírou. Rozhodně solit minimálně.
Pít více než litr tekutin za den. Nejlepší jsou neperlivé vody, čaje, a to zelené, bylinkové a ovocné, mléko, 100% nedoslazované džusy či ovocné šťávy, ovšem v ředěném stavu.
Bylinková polévka s vajíčkem
Příprava: 10 minut + vaření 25 minut
Pro 4 osoby
* 1 svazek petržele
1. Bylinky propláchneme,odstraníme poškozené lístky a tuhé stonky. Stranou odložíme pár snítek petržele, ostatní nasekáme.
2. Stroužek česneku nakrájíme na jemné plátky a na másle osmahneme. Zaprášíme moukou a opražíme. Vsypeme bylinky, asi minutu mícháme a přidáme zeleninový vývar. Po 15 minutách varu polévku stáhneme z plotny, promixujeme ponorným mixerém.
3. Vejce a sůl prošleháme s 200 ml smetany a vmícháme do polévky. Polévku už jen prohřejeme.
4. Polévku ozdobíme proužky sýra, zbytkem nasekané čerstvé petrželky a obláčkem ze smetany.
Barevný kebab s vařenou rýží.
Příprava: 30 minut + vaření 30 minut
Pro 2 osoby
* 1/2 hrnku dlouhozrnné rýže
* 50 g másla * 1 menší cibule
* 1 mrkev
1. Do vroucí osolené vody vsypeme propláchnutou rýži a vaříme při nízké teplotě 12–15 minut bez pokličky. Uvařenou rýži scedíme,propláchneme horkou vodou a přimícháme lžíci másla.
2. Na másle orestujeme na kostky nakrájenou cibuli,přidáme na kolečka nakrájenou očištěnou mrkev, krátce promícháme, podlijeme trochou vody a dusíme do měkka. Přidáme hrášek a ještě chvíli dusíme.
3. Krůtí maso nakrájíme na proužky, osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
4. Červenou cibuli nakrájíme na čtvrtky a rozebereme na plátky. Rozkrájíme broskev. Na špízy napichujeme střídavě cibuli, broskev a krůtí maso. Podáváme s rýží, zeleninou a česnekovým jogurtem – do jogurtu dáme utřený česnek, osolíme a promícháme.
Široké nudle s mákem a pomeranči.
Příprava: 30 minut + vaření 10 minut
Pro 4 osoby
* 2 velké pomeranče
1. Z obou pomerančů ořežeme nožem kůru až k dužině,měsíčky pomeranče vyřízneme jako u grapefruitu nad miskou, abychom zachytili vytékající šťávu. Promícháme s mletým mákem a cukrem. Rozpustíme máslo.
2. Široké nudle vsypeme do vroucí vody a uvaříme. Scedíme, propláchneme, promícháme s mákem a pomerančem, rozdělíme na talíře a pokapeme rozpuštěným máslem. Porce ozdobíme ořechy.
Setkání s rodiči budoucích prvňáčků od 15.30 hod. v MŠ Mitušova 90-třída Pejsek